• De 350cc-race door Hooghalen in 1954 (Rechten: Spaarnestad Photo)

RTV Drenthe maakte vandaag een rondje historische TT. Verslaggever Robbert Oosting klom vanochtend op z'n oude Kreidler-brommer en trok de provincie door, op zoek naar de oude TT-routes. Hij begon in Rolde op de Grote Brink waar de eerste TT in 1925 van start ging, kwam daarna in Borger en Grolloo, maar eindigde in Hooghalen. Het dorp waar de TT vroeger doorheen ging.

De plek waar coureurs vandaag de dag starten en finishen, is nog altijd precies dezelfde plek als in 1926. De baan was in die tijd alleen heel stuk langer en ging tot en met 1954 ook door de straten van Hooghalen. Iemand die zich die races nog kan herinneren is Haoler Albert Braam. "Ik ben in 1949 geboren, het jaar dat de TT ook een WK-status kreeg", vertelt hij. "Ik heb nooit een jaar gemist. Van de eerste jaren weet ik natuurlijk niks, omdat ik toen in de kinderwagen lag."

Sleutelen in de koeienstal

Bij de familie Braam thuis stonden coureurs ook in hun schuur aan de motor te sleutelen. "Dat gebeurde in onze koeienstal", zegt hij. "Dat vergeet ik nooit weer, ik stond er met de neus bovenop." Zijn vader kon wat geld bijverdienen met de doorverkoop van TT-kaartjes. "Hij kocht kaarten bij de gemeente voor 1 gulden per stuk, die hij dan mocht doorverkopen voor 4 gulden. Hij bouwde ook een tribune voor ons huis." Boven achter het raam waren de duurste plekken, een kaartje kostte daar 10 gulden. "Dan zat je droog en kon je de coureurs vanaf Hooghalen zien aankomen, want toen waren er nog niet zoveel bomen."

Van de TT krijgt Braam nog altijd kriebels. "Dat zit in je bloed", vindt hij. "De TT is dé dag van het jaar. En ook vroeger kwamen er al honderdduizend mensen naartoe. Dan sliepen die mensen in het hooi. Voor de boeren was dat geweldig spannend." Er werden in die tijd namelijk ook heel veel sigaretten gerookt. "Mijn vader was altijd wel blij als het afgelopen was. Het geld was verdiend, maar de combinatie roken en hooi was gevaarlijk."

Lees ook:

Alles over de TT vind je op TT Drenthe

TTDrenthe.nl is dé website voor alles wat met TT in Assen te maken heeft. Op de website van TT Drenthe vind je historische verhalen, prachtige foto's en natuurlijk al het laatste nieuws.

Contact
opnemen