Organisatie TT Festival wil toch feesten als de races niet doorgaan

  • Een kleiner feest in plaats van het TT Festival dit jaar? (Rechten: RTV Drenthe/Kim Stellingwerf)

Directeur Sander ten Bosch van de Stichting TT Week Assen wil het TT Festival toch door laten gaan als de TT dit jaar vanwege de coronacrisis van de racekalender verdwijnt. De organisator van het festival spreekt in het Radio Drenthe-programma Cassata de hoop uit in dat geval toch op kleinere schaal een feest te kunnen organiseren.

Ten Bosch benadrukt dat hij alleen overweegt een alternatief feest te houden als het echt veilig is om dat te doen. Voorwaarde is dat het kabinet het verbod op vergunningsplichtige evenementen, dat tot en met 1 juni geldt, niet verlengt. Het TT Festival staat vooralsnog gepland van 20 tot en met 28 juni.

Het is nog te vroeg voor een beslissing over de manier waarop het festival eruit komt te zien, maar de organisatie van de jaarlijkse feestweek heeft wel meerdere scenario's klaarliggen. Eén daarvan is dus een kleiner feest, mochten de races worden afgelast. "Natuurlijk moeten we daar met de gemeente Assen over praten en moeten we overleggen met de horecapartners. Maar hoe mooi zou het zijn als we de economie weer een beetje kunnen aanslingeren", zegt Ten Bosch. "Stel je voor dat op 1 of 15 juni de horeca weer open mag. Kun je dan niet ook een TT-kermis houden? De kermisexploitanten staan in ieder geval te springen."

TT Festival kan ook schuiven

Het seizoen van de MotogGP maakt dit jaar een valse start door het coronavirus. De internationale motorsportfederatie FIM gelaste op 1 maart het openingsweekend van de races in Qatar al af en de officiële seizoensstart op het Circuito Permanente de Jerez in Spanje op 3 mei is verschoven naar een onbekende datum. Deze week maakte de FIM bekend dat ook de Grote Prijs van Frankrijk, op het circuit van Le Mans op 17 mei, uit wordt gesteld. De TT van Assen blijft vooralsnog op 28 juni staan, maar niemand weet zeker of de races inderdaad door kunnen gaan.

De kans bestaat dat de organisatie van de MotoGP uiteindelijk ook de TT van Assen zal moeten verplaatsen. In dat geval verschuift het TT Festival volgens Ten Bosch mee met de races. Een festival in augustus, oktober of november is dus goed denkbaar, als de TT dan plaats zou vinden. "Daar zijn we heel flexibel in. Als we nieuwe plannen krijgen, dan gaan we eraan werken en zorgen we dat dat geregeld wordt", aldus Ten Bosch.

'Doorgaan festival niet aan ons'

Ondanks de coronacrisis is de Stichting TT Week Assen nog steeds druk met de voorbereidingen op de laatste week van juni, al zijn er wel bepaalde zaken tijdelijk stilgelegd. Ook de artiesten die al geboekt zijn, zitten in de wachtkamer. Ten Bosch: "We hebben de artiesten verteld dat ze erbij zijn, mits het allemaal doorgaat. Maar weet wel dat wij het ook niet weten en uiteindelijk niet zelf beslissen of er een TT Festival gaat plaatsvinden. We moeten wachten op nadere besluitvorming van de regering of de gemeente Assen."

Mocht zowel de TT als het TT Festival niet door kunnen gaan dit jaar, zou dat een flinke domper zijn voor de kersverse directeur. Het zou het eerste jaar zijn dat de Stichting TT Week Assen het festival zou organiseren en Ten Bosch zou dat de eerste keer als directeur doen. Desalniettemin is hij nuchter onder de situatie. "Ik ben niet de enige voor wie het jammer is. Ik hoop gewoon dat we hier als Nederland redelijk doorheen komen en een festival is dan van ondergeschikt belang. De gezondheid van mensen staat daar ver boven."

En wil je de hele uitzending van Cassata terugluisteren? Klik dan hier

Abonneer je op deze podcast

De Cassata-podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

| iTunes / Apple Podcasts | Google Podcasts | Stitcher | Spotify | TuneIn |

RTV Drenthe Podcasts

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.

Contact
opnemen