Kalender over Valentino Rossi voor goed doel: ‘Ik wilde wat terugdoen’

  • Rossi tijdens een training voorafgaand aan de TT dit jaar (Rechten: ANP/VINCENT JANNINK)

Sportfotograaf Henk Fischer legt al jaren Valentino Rossi vast op de gevoelige plaat. Twaalf van die foto’s zijn nu terechtgekomen in een kalender, genaamd ‘The Greatest: made in Italy’.

Een gedeelte van de opbrengst gaat naar goed doel ‘Happy Smile’, gevestigd in Assen, een stichting die uitjes voor kinderen met een ernstig ziek kind regelt. De verkoop is tot nu toe een succes. "Ik heb er honderd verkocht in vier uur. Er staat nu zelfs een wachtrij."

'Zo is het balletje gaan rollen'
Het verhaal van de kalender over de negenvoudig wereldkampioen begint in onze provinciehoofdstad. “Twee jaar geleden zat ik tijdens de TT op uitnodiging in een VIP-box met kinderen van Stichting Happy Smile”, herinnert Fischer zich. “Toen kwam de ‘merchandiser’ van Rossi langs met zakken vol petjes en shirts voor de kinderen waarop Rossi’s handtekening stond. Dat vond ik geweldig.” 

“Ik wilde wat terugdoen. De toestand van de kinderen greep mij ook aan”, verklaart Fischer de kalender. “Omdat een hoop van de kinderen fan zijn van Rossi, dat de merchandiser spullen bracht en aangezien ik een archief met foto’s van Rossi heb, is het balletje gaan rollen.” 

The GOAT?
Tussen 2002 en 2017 kwam Rossi acht keer als eerste over de streep in de GP van Assen. De Italiaan zegevierde ook in 1997 en 1998 in respectievelijk de 125 en 250 cc. Op de eeuwige ranglijst van de TT moet hij alleen Ángel Nieto en Giacomo Agostini voor zich dulden.

Elk kiekje heeft een verhaal
Fischer fotografeert de Italiaanse motorcoureur sinds 1998. “Ik heb zoveel foto’s gemaakt. Ik kan wel 20 à 30 kalenders vullen.” Twaalf uit zijn eigen archief zijn uiteindelijk gekozen. Fisher heeft een opbouw gemaakt waarin hij heeft gekozen voor Rossi in alle gedaantes. 

Bij elke foto is wel een verhaal te verzinnen, zegt de ervaren fotograaf. Zoals een foto van Rossi in de pit die ongeveer twintig jaar geleden is gemaakt, een plek waar fotografen niet meer morgen komen. “Je herkent hem zowat niet meer.” 

Nog een voorbeeld is een foto waarop Rossi een bocht maakt. Alleen nummer ‘46’ is in kleur. Want hoewel Rossi verschillende kleuren heeft gedragen, zijn nummer blijft hetzelfde.

Contact
opnemen