‘Met mijn neus tegen de ruit genoot ik al van de reis naar de TT’

  • In 1974, toen Ton Nillessen voor de tweede keer naar de TT ging, zag hij Giacomo Agostini winnen in de 500cc (foto: ANP/Ton Schutz)

Neus tegen de voorruit en genieten van al die motoren onderweg naar de TT. Al voordat Ton Nillessen uit Groesbeek in 1973 als kind het circuit bereikte, was hij besmet door het TT-virus. Zo ernstig, dat hij zelf begon met racen en uiteindelijk zelfs het podium mocht beklimmen tijdens de TT.

"In mijn jeugdjaren is bij ons in Groesbeek een crossbaan aangelegd. Dat was in 1971. Hierdoor raakte ik besmet met het motorvirus. Mijn oom Theo was al vaker naar de motorcross en naar de TT in Assen geweest. In 1973 mocht ik voor de eerste keer met hem mee naar de TT." 

Open mond
"Met zijn witte kever reden we vanuit Groesbeek naar Assen. Hoe verder we richting Assen kwamen, hoe drukker het op de wegen werd. Onderweg passeerden steeds meer motoren ons kevertje. Met mijn neus tegen de ruit en met open mond zat ik hiervan te genieten. Alleen de heen- en terugreis waren al een geweldige ervaring."

Lees ook: 'Mijn ouders vonden mij te jong om naar de TT te gaan'

Zelf racen
"Al voor 7.00 uur 's ochtends zaten we op het talud met een tas vol eten, drinken en een stuk folie tegen de regen. Toen kon ik nog niet weten de wat deze beleving mij zou brengen in mijn latere leven. Van crossfiets, crossbrommertje, 25 jaar motorcross tot werkelijk racen. Op mijn vijftigste heb ik mijn racelicentie gehaald. Dit heb ik zes jaar gedaan en in 2016 heb ik nog tijdens de TT na afloop van de MotoGP op het podium gestaan. Ik was als derde gefinisht in het bijprogramma van de Dutch Ducati Challenge." 

"Met tranen in de ogen heb ik mijn oom Theo bedankt voor het overdragen van dit virus. Inmiddels ben ik gestopt met wedstrijden racen en ga ik vaak toeren met een groep vrienden in het buitenland. Al wat langer geleden heb ik mijn broer en zus ook aangestoken met het motorvirus. Mijn broer gaat inmiddels al voor de dertigste keer en ikzelf voor de 46e keer naar de TT."

Virus overdragen
"Mijn broer heeft inmiddels twee dochters van 5 en 7 jaar en een zoontje van 2 jaar. Verleden jaar hebben wij besloten om het virus door te geven en zijn zaterdag tijdens de kwalificatietrainingen met zijn twee dochters en een neefje naar Drenthe gereden om deze kids ook te laten genieten van al het motorgeweld. Het hele jaar spreken de kids vol vuur over het tripje naar Assen. Inmiddels is de auto te klein voor vijf kinderen en twee volwassenen en hebben we een busje gehuurd om nog meer kinderen te besmetten. Natuurlijk gaan wij volwassenen zondags weer terug met de motor en beleven alles nog net zo als een klein kind."

Heb je ook een bijzonder TT verhaal? Deel het met ons via redactie@rtvdrenthe.nl.


Lees ook: Laatste voorbereidingen voor de TT: 'Het is meer feestvieren dan dat je echt wat doet'

Contact
opnemen